Search
en-USnl-NL

GiMaRIS

Sinds 2006 heeft GiMaRIS zich gespecialiseerd in onderzoek, inventarisaties & strategische oplossingen gericht op het marine milieu. Invasieve marine soorten zijn altijd het belangrijkste aandachtspunt geweest, omdat deze soorten een grote impact hebben in de ecosystemen gematigd wateren over de hele wereld hebben. Daarnaast naast de ecologische schade, kunnen ze ook een bedreiging vormen voor de volksgezondheid, een grote overlast zijn voor toeristen, en aanzienlijke schade aan aquacultuur en andere bedrijven veroorzaken. Zo kunnen fouling organismen schelpdieren overwoekeren en verstikken, boten en drijvende stijgers overgroeien, of de doorstroming in ondergrondse leidingen belemmeren.

 

Toegevoegde waarde

De grote toegevoegde waarde van GiMaRIS wordt vooral duidelijk in projecten waarin correcte identificaties van soorten van het hoogste belang zijn. Door verkeerde identificaties of onvolledige biodiversiteit onderzoeken kunnen bedrijven onbewust en onnodige hoge risico's nemen bij het aanvragen maritieme activiteiten. Andersom kunnen risico’s ook veel lager zijn dan verwacht, wanneer bijvoorbeeld blijkt dat verkeerd geïdentificeerde invasieve soorten eigenlijk de onschuldige oorspronkelijke tegenhanger is.

 

GiMaRIS laboratorium

Ter ondersteuning van het veldwerk onderzoek, heeft GiMaRIS in het Leiden BioScience Park een lab waarin aquarium studies en moleculaire analyses gedaan kunnen worden. Bij verschillende projecten wordt hierbij samengewerkt met andere bedrijven en universiteiten die op het BioScience Park gevestigd zijn. In het algemeen kunnen mariene soorten variërend van micro tot macro geïdentificeerd worden op basis van hun morfologie en hun genetisch DNA profiel.

Back To Top